AFG Shopping Arena St. Gall

Mall architecture (1st prize competition /

Completion 2008)

 

The entire mall complex is situated underground and therefore beyond the reach of natural sources of light. To take account of these circumstances the main mall, 200 metres long and directly below the football field, is floored in white, in contrast to the anthracite colouring of the ceiling. A simple and unobtrusive, yet sophisticated lighting concept provides for bright illumination of the floor, whilst giving the ceiling the appearance of being suspended in the air. At the same time a subtle effect is achieved which give both visitors and shops the sense of being ‘on centre stage’, so to speak. The colour scheme of the sales area below and the entrance area from the car park is almost completely white, the only contrast being created by undulating floor areas which provide a stimulating challenge to the matrix of pillars which the structural conditions demand.